Porážka od BLK Slavie mrzí, za náš výkon se ale stydět rozhodně nemusíme!

DSK Basketball Brandýs - BLK Slavia Praha  71:84  (18:20, 15:17, 21:26, 15:19)
 
Na zápas proti třetímu celku ligové tabulky jsme se hodně těšili, protože to byl poslední domácí zápas základní části a také proto, že jsme očekávali slávistický kotel věrných a hlasitých slávistických fanoušků. A nezklamal ani zápas, ani fanoušci hostí, jimž bylo naše publikum více než zdatným soupeřem.  Zápas přinesl také jednu statistickou zajímavost: Náš trenér Dan Kurucz dnes koučoval v roli hlavního trenéra svůj jubilejní 250. zápas v Ženské basketbalové lize. To ho řadí na celkové 6. místo historických tabulek české ligy. 
 
"Moc jsem chtěl oslavit tohle profesní jubileum vítězstvím, ale nakonec se to nepovedlo, Slavie byla přece jenom o těch pár bodů lepší. Gratuluji tedy soupeřkám k důležité výhře" řekl po zápase Dan Kurucz. 
 
Zápas jsme začali dobře a podle plánu. Prakticky od začátku jsme vedli, hráli zodpovědně (zejména obrana Jany Maršíkové na Alenu Hanušovou byla příkladná) a pár minut před konce 1. čtvrtiny jsme veli 18:13, Bohužel po prostřídání se soupeř "utrhl" a čtvrtinu za vydatné pomoci řady 100% proměněných trestných hodů šel v úplném závěru první části do vedení 18:20.  Druhá čtvrtka pro nás nezačala dobře, Slavia odskočila, ale po několika výborných akcí Ireny Vrančič jsme se vrátili do hry a za stavu 26:28 střílela Katka Matějková volnou trojku na obrat skore, ale míč se bohužel z obroučky vytočil. Zápas byl nadále vyrovnaný a tak poločasový stav 33:37 sliboval dramatickou 2. půli. 
Ta celkem dramatická opravdu byla. Nejdřív se Slavia zase kousek vzdálila, i díky trošku podivným verdiktům rozhodčích, ovšem uznejme, že na obě strany, čímž se hra dost roztrhala a rozbila. Naštěstí hráčky obou týmů si radost z pohledného basketu vzít nenechaly a oba týmy pokračovaly ve svižném tempu až do konce čtvrtiny. 
 
Poslední část přinesla nejprve naše snížení na rozdíl 4 bodů a vypadalo to na dramatický zápas s nejistým vítězem až do konce. za stavu 62:66 se bohužel dvě slepenými trojkami prosadila velezkušená Katka Suchanová (dř. Elhotová), kdy jsme dvakrát špatně zahráli transition defence a Katka už dobře věděla, co s míčem.. Tohle byl tak trochu šach-mat, ze 62:66 hned 62:72. Jestli to tedy nebyl šach-mat, tak aspoň šach, protože následný 'mat' nám dala další bývalá hvězdná reprezentantka a s 30 body nejlepší hráčka zápasu Alena Hanušová, která byla po akci "L" nekompromisní. Na další obrat už nebyl čas a tak Slavia dovedla zápas do vítězného konce. Dodejme, že zaslouženě, protože většinu zápasu vedla. Náš tým jí byl ale opravdu zdatným soupeřem.
 
"Dvě hráčky soupeře, na něž jsme upozorňovali a na trénincích se speciálně připravovali, tedy Suchanová s Hanušovou nám nasázely dohromady 48 bodů, tedy téměř 60% všech bodů Slávie. Co dodat? Byly prostě skvělé a my nedokázali bránit to, co jsme si zkoušeli. To byl jeden z hlavních důvodů, že jsme nakonec prohráli. Dalším bylo 8 zahozených trestných hodů, zatímco soupeř nedal šestky jen dvě z 29 střílených. Soupeře jsme  přeskákali a měli jsme i méně ztrát, ale nestačilo to, řekl Dan Kurucz a ještě dodal: "K výkonu rozhodčích se mohu vyjádřit až 24 hodin po zápase. Kdybychom ale dávali všechny trestné hody a odstranili pár nedostatků v obraně, mohli jsme překvapivě vyhrát."
 
Velký double-double si připsala Irena Vrančič, dnes naše nejlepší hráčka. Rozhodně se nemáme za co stydět, byť se nám nakonec vyhrát nepodařilo. 
 
Body DSK: Vrančič 19 (+14 doskoků a +5 získaných faulů, TH 7/7), Murray 17 (+7 doskoků a +5 získaných faulů, TH 8/9), Ceralová 8 (+6 doskoků), Burdgess 8 (+8 doskoků), Ebenhohová 7 (+5 doskoků), Maršíková 5, Najbrtová 4, Šťovíčková 2, Klokočníková 1, Durdová, Matějková, Pitrová. 
 
BLK Slavie: Hanušová 30 (+17 doskoků), Suchanová 18, Rokošová 18 (+11 doskoků), E. Žílová 10 (+7d, +5as), Dubniuk 6, Ježková 2, M. Žílová, Lukačková po 0, Seifertová, Špeldová a Helebrantová - nenastoupily.