Předzápasový rozhovor s Danem Kuruzcem

V sobotu 19.10. v podvečer vyběhnou hráčky DSK Brandýse poprvé na palubovku Josefa Kaluhy, aby si odbyly svou premiéru ve svém novém domově. Po třech odehraných zápasech zatím ani jednou nevyhrály. Na pocity z počátku sezóny ŽBL jsme se zeptali kouče Dana Kurucze.

Dane, tři porážky na úvod sezóny nejsou tím nejlepší odrazovým můstkem do sezóny.V čem vidíš hlavní příčiny tří venkovních porážek?

Máš plnou pravdu, tři porážky na úvod nejsou rozhodující, ale jsou nepříjemné. Nezačali jsme dobře. Bez výmluv, ale složitosti s posunem otevření haly a překládáním zápasů, potíže se zraněními klíčových hráček (Jana Maršíková, Sára Loomis) na pohodě nepřidaly, stejně jako smolná porážka na úvod v Ostravě. Samozřejmě se nevzdáváme a nadále pracujeme, tak, aby výhry přišly co nejdříve.

Pokus se srovnat tým DSK v sezóně 2023/2024 a tou letošní, čeho byste chtěli dosáhnout?

Na rozdíl o loňska, kde byla prvořadým cílem záchrana, bychom se chtěli dostat do play off ŽBL a mít na kontě ještě další 2-3 výhry v poháru CEWL.

V přípravě jste odehráli i první kolo mezinárodní soutěže CEWL, jak účast DSK v této soutěži hodnotíš a co bude následovat?

První turnaj CEWL se nám celkem povedl – první zápas s domácím Ružomberokem jsme sice o 7 bodů prohráli, pak jsme ale porazili silnou Banskou Bystricu a také UBI Graz. Takže 2 výhry potěšily. Do konce roku nás ještě čeká domácí turnaj v Brandýse, a to 7.-8. prosince, kdy se utkáme v sobotu 7.12. od 18:00 s mistrem Slovenska Piešťanskými čajkami a v neděli 8.12. od 16:00 s vicemistrem Slovinska Triglav Kranj. Aspoň jeden zápas bychom vyhrát mohli a měly. V poslední části nás čeká v únoru v Ostravě domácí a Hradec. Máme jim co odvádět.

V sobotu Vás čeká první utkání v novém prostředí, jak se Vám hala líbí a budete v ní vyhrávat?

Hala je nová, má velké rozměry s dostatečnými výběhovými prostory, novou elektroniku, a hlavně tribunu pro 300 diváků. Samozřejmě bychom v ní chtěli vyhrávat, co nejvíce. Ovšem úvodní zápas proti euroligovým Žabinám nebude žádná legrace.

V prvním domácím duelu sezóny vás čeká nesmírně těžký soupeř, BK Žabiny Brno. Je  možné staronovému účastníkovi Euroligy důstojně čelit a nezklamat zřejmě plnou halu?

Žabiny Brno jsou obrovským favoritem. Vždyť loni stříbrný tým ligy postoupil letos do Euroligy, elitní evropské soutěže a hned první duel sehrál skvěle, když porazil řecký Olympiakos rozdílem třídy 92:61. Při tomhle výsledku si člověk říká. .“tak Olympiakos o 30, jak to bude v Brandýse…?“ Ale každý zápas je jiný a začíná za stavu 0:0. Budeme se maximálně snažit ukázat, že basket hrát taky umíme a věřím, že diváky nezklameme. Ale prosíme diváky, aby si uvědomili, že hrajeme proti jednomu z 16 nejlepších týmů Evropy a když to nevyjde budeme se snažit to vynahradit příště.

Na co bys diváky kromě basketbalu pozval?

Diváci uvidí tým, jehož některé hráčky ochutnaly i ženskou NBA. Podívají se do nové haly, která je opravdu pěkná, k dispozici bude i občerstvení v průběhu zápasu, tradiční poločasová tombola, kde vítěz obdrží hlavní cenu v podobě osobního vozidla Toyota na víkend – a s plnou nádrží. A také chystáme jedno taneční překvapení. Přijďte nás podpořit, budeme to potřebovat.