DSK Basketball Brandýs - Žabiny Brno 67:72 (21:18, 15:22, 8:15, 23:17)

Sahali jsme po velkém vítězství. Žabiny ale závěr zvládly.

Po zápase v Trutnově jsme měli delší debatu o naší hře, co dělat jinak a lépe. Chtěli jsme se všichni poučit a zlepšit, a utkání s Žabinami ukázalo, že jdeme správnou cestou. Vždyť jsme málem Euroligový tým skolili. Ano, málem. Ale nakonec berou vítězství Žabiny. 
 
Začátek obstaraly naše legendy, tedy hráčky Brandýsa z konce šedesátých a začátku sedmedesátých let, které tehdy dokázaly vybojovat pro Brandýs vítězství ve druhé nejvyšší soutěži a postoupit tak mezi extratřídu. Nejvyšší ligu nakonec hrát nemohly, protože Brandýs do ní tehdy tohle družstvo z ekonomických důvodů nepřihlásil. A tak na ligovou palubovku vyběhly "Janička", "Martička" a "Lenička" až v roce 2024, a to k slavnostnímu rozskoku. Asi poprvé v historii basketu byl proveden slavnostní rozskok hned třemi míči najednou, což pobavilo a roztleskalo celou halu a rozesmálo aktérky uvodního rozskoku Leezu Burdgess a Elissu Cunane. A to, kdyby nebyla čtvrtá legenda , rozehrávačka Hanička na dovolené, mohly letět ke stropu míče čtyři... Konečně Jana Maršíková st. byla jedinou z klanu Maršíkových, které se na palubovce dnes objevily. Její dcera a kapitánka týmu Jana Maršíková ml. se zlomeným prstem hrát nemohla... na lavičce nám ale pomáhala. 
 
Pečlivá příprava na jednotlivé hráčky Žabin se vyplatila, dobře jsme bránili a po pěných akcích plných pohybu se prosazovala především Alena Hanušová, která do poločasu stihla 15 bodů. Po první čtvrtině jsem byli vepředu o 3 body (21:18) a dobře zaplněná domácí hala nám tleskala. Úvod druhé části nám nevyšel. Soupeř měl pár šťastných střel, ale bohužel nás přehrával v doskocích a z druhých šancí skoroval. Naštěstí se nám time-out podařilo zastavit náskok soupeře a postupně jej stáhnout, takže před konce 2. půle to bylo o bod 36:37. V posledním útoku jsme však udělali taktickou chybu, kterou trestala hostující Sklenářová trojkou - 36:40.
 
Poločasová přestávka, vyplněná tombolou s hlavním cenou od Toyoty Domanský - Corolla s plnou nádrží na víkend, nám asi příliš nesvědčila, protože úvodní série 1:8 a celkem tedy 37:52 nevypadala moc dobře. V závěru 3. části jsme přece jen zabojovali a stáhli na 44:55.Před poslední čtvrtinou nás možná probralo vystoupení brandýských tanečnic, které si vysloužilo potlesk zaplněné tribuny. Každopádně jsme začali dobře, několika trojkami Ondrouškové a Šťovíčkové jsme náskok soupeře rychle stáli pod 10 bodů a na hřišti se začaly dít divy. Žabiny znervózněly, braly time-outy, avšak my se stále přibližovali a přibližovali, až jsme po dvou trestných hodech Andy Ondrouškové šly do vedení 62:61!
 
Soupeřky pak ale využily výškovou převahu v pick-and-rolu Hamzová (182cm) - Cunnane (196 cm) proti naším Vrančić (170) a Hanušové (191) a skorovali zpod koše My jsme se ovšem nevzdali, trojkou 36 vteřin před koncem stáhli na 67:70 a ještě nebylo rozhodnuto. Při následném útoku Žabin se celé hale zdálo, že šlo o útočným faul Hamzové, avšak odpískán byl faul Vrančić, což znamenalo 2 trestné hody pro soupeře... oba proměnil a o vítězi bylo rozhodnuto. 
 
Přestože jsme prohráli, diváci ocenili náš velký výkon proti soupeři, který se letos probojoval do evropské elitní soutěže Euroligy Women, kde už porazil řeckého mistra Olympiakos Pireus 92:61 a podlehl jednomu z nejlepších týmů z tureckého Mersinu 74:88. 
 
Body Brandýsa:  Ondroušková 19, Hanušová 17 (+8 získaných faulů), Johnson 12, Vrančić 7, Šťovíčková 5, Žílová 3, Burdgess a Ceralová po 2, Lišková, Pitrová, Holá, Hrubinová. 
 
Body Žabin: Kněževič 26, Kostowicz a Hamzová po 10, Zeithammerová 8, Kytlicová 6, Cunane 5, Čechová 4, Sklenářová 3, Dudášová. 
 
Doskoky 29-34 (obranné 26-23, v útoku: 3-11). 
 
Body po ztrátách soupeře: Brandýs 13, Žabiny 6
Body z vymezeného území: Brandýs 26, Žabiny 34
body z rychlých protiútoků: Brandýs 5, Žabiny 2
body hráček z lavičky: Brandýs 10, Žabiny 44