DSK Brandýs na prahu nové basketbalové sezóny

Extraligový ženský celek DSK Basketball Brandýs v těchto dnech tvrdě dře na novou basketbalovou sezónu. Určitě má vyšší ambice než obsadit devátou pozici jako v nováčkovské sezóně, kde cílem byla především záchrana ŽBL, což se podařilo. Proto jsme oslovili kouče týmu DSK Brandýs Dana Kurucze, aby nám prozradil něco z kuchyně týmu, kde se připravují recepty na to, jak uspět v nové sezóně.

Dane, jak probíhá příprava na sezónu a kdo kádr posílil?

S přípravou jsme začali již 16. července. Jednalo se o individuální kondiční přípravu s týdenními kontrolními tréninky. Kondiční přípravu měl na starosti náš kondiční trenér Pepa Hykel. Po měsíci, tedy 16. srpna jsme zahájili společnou basketbalovou přípravu, jejíž první fáze vyvrcholí mezinárodním turnajem v Ostravě, v termínu 6.-8. září.

Tým je posílen na všech hráčských postech a k určité vynucené výměně došlo i v realizačním týmu. Na zápal plic zemřel můj kamarád a asistent pro individuální činnosti, Pavel Kubálek. Od nové sezony se bude o rozvoj individuálních činností starat bývalá několikanásobná nejlepší hráčka České republiky Kateřina Suchanová (dříve Elhotová) a specialista na individuální herní činnosti a můj bývalý hráč Aleš Jiráň, který bude působit též u mužské složky BK Brandýs. Samozřejmě moji dva asistenti, Jitka a Martin Richterovi zůstávají, stejně jako celý realizační tým.

Ke změnám došlo i v hráčském kádru, který bude letos rozhodně nabitější a papírově silnější než ten loňský. Oproti minulé sezoně nebudeme vídat Kwanzu Murray, s níž jsme nepodepsali smlouvu. V nižších soutěžích se objeví Julie Kučerová a Zuzka Kolářová, které v ŽBL neměly tolik minut. Přesun uvažuje také zkušená Katka Matějková, která věnuje spoustu času svým synům – nadějným fotbalistům. Za Brandýs už nebude hrát Timi Najbrtová, která se díky svým výkonům v našem týmu dostala na Univerzitu Nebraska v USA, kde získala plné basketbalové stipendium na 4 roky – gratulujeme!

Tým jsme doplnili o několik významných posil, a to na všech postech. Na křídlo se vrací v Brandýse dobře známá Andrea Ondroušková univerziádní reprezentantka. Dohodli jsme se také s talentovanou Sárou Iris Liškovou. Obě přichází ze Slovanky Praha. Další dvě posily jsou z pražské Slávie – na pozici nižšího pivota přichází vítězka Euroligy a Superpoháru 2015 a bývalá reprezentantka Alena Hanušová, která strávila mnoho sezon v euroligovém USK Praha. Vloni byla Alena nejlepší střelkyní ŽBL. Další posilou ze Slavie je talentovaná rozehrávačka Marie Žílová, taktéž univerziádní reprezentantka ČR. Také se nám podařilo podepsat smlouvu se Sarou Elizabeth Loomis, americkou pivotmankou, která v loňské sezoně hájila barvy švýcarského Nyonu s nímž dokázala postoupit až do finále švýcarské ligy. Mimochodem z Nyonu přišla do Brandýsa loni v prosinci také Khiana Johnson, kterou uvidíte na brandýské palubovce i v letos. Právě Khiana mi Saru vřele doporučovala a já jsem na její doporučení dal po zhlédnutí mnoha videí se Sarou.

Samozřejmě v našem dresu uvidíte i všechny „staré známé“ tváře z loňska: zkušené Janu Maršíkovou, Irenu Vrančić nebo Leezu Burdgess, stejně jako naše talenty Lucku Ceralovou, Míšu Pitrovou, Martinu Šťovíčkovou, Natu Durdovou, Katku Ebenhohovou či Marii Holou. V týmu má svoje pevné místo také věkem ještě dorostenka Amálie Hrubinová (2006), odchovankyně BK Brandýs. Po vleklém zranění se bude postupně vracet také Veronika Vojtíková. Na vybrané tréninky s námi budou chodit také Nikola Rozumová (2007) a Tereza Hájková (2008)

 

 

Jaké komplikace Vám způsobil posunutý provoz nové, haly, kde budete v nové sezóně působit, protože výjimku ve Sportcentru mělo DSK pouze na jednu sezónu, jak to budete řešit?

Je to poměrně velký problém, který musíme řešit – v nové hale máme 4 tréninkové jednotky týdně plus zápasy, přičemž další 3 tréninkové jednotky nám zůstaly ve Sportcentru. Ve Sportcentru nám loni bylo dobře, oblíbili jsme si jej a byli jsme tam opravdu doma. Ale jak říkáš, výjimka ČBF byla pouze na sezonu 2023-2024 a dále bychom tam hrát nemohli. Do nové krásné haly se moc těšíme, bude tam tribuna pro diváky, pro VIP diváky sezení přímo na ploše atd.

Původně jsme věřili, že se budeme moci připravovat v nové hale již od prvního soustředění, tedy od poloviny srpna. Pak se termín posunul na 2. září a nám se podařilo dohodnout tréninky na srpen ve Sportcentru. Kvůli měsíčnímu zpoždění otevření haly jsme museli najít náhradní tréninkové prostory. Díky přístupu a pochopení vedení Sportcentra se nám to nakonec podařilo.

Tím, že je hala nová, musí projít tzv. kvalifikací ČBF, což znamená sehrání dvou přípravných utkání v nové hale za plného provozu tabule, internetového přenosu, zapojených led-perimetrů atd. a to ještě před zahájením ligy. Teď to vypadá, že liga bude zahájena dříve, než bude hala k dispozici. Musíme to nějak vyřešit a zřejmě budeme hrát úvodní zápasy na venkovních palubovkách.

V neposlední řadě je potíží to, že v hale nebudeme od začátku sezony trénovat, holky ji nebudou mít „načtenou“, takže si v prvních zápasech budeme připadat, jako bychom hrály u soupeřů.

Věřím ale, že tyhle počáteční potíže překonáme a nová hala stane sportovně nedobytnou pevností a pro diváky hojně navštěvovaným místem.

S jakými cíli vstupujete do sezóny a co od ní očekáváte?

Tým je papírově silnější, takže bychom rádi tuto papírovou sílu převedli i do reálných sportovních výkonů na palubovce. Když se to podaří, neměli bychom si nechat uniknout play-off. Ano, playoff je cílem. Zároveň bychom si přáli vyhnout se v něm euroligovému USK Praha, popř. i Žabinám Brno, které se do Euroligy letos pokusí vrátit. 

Vzhledem k nové hale, která je logisticky výborně umístěna očekáváme také další nárůst divácké podpory. Věřím, že našim fandům také umožníme častější radost z vítězství než v loňské, nováčkovské sezóně.

Máte nějaké novinky pro diváky, případně ze života týmu?

Největší novinkou je bezesporu naše účast v jedné z evropských soutěží! Vedle české nejvyšší soutěže Chance ŽBL budeme hrát také evropský CEWL (Central European Women League), 3. úroveň v Evropě.  Myslím si, že pro hráčky to bude bude obrovská zkušenost a pro diváka zajímavá a atraktivní podívaná. V CEWL jsou týmy ze Slovenska, Slovinska, Chorvatska a Rakouska. Z českých týmů se vedle Brandýsa zúčastní také Ostrava a Hradec Králové. Turnaj v Brandýse se bude hrát 6.-8. prosince 2024.

Velkou novinkou bude určitě náš nový stánek, krásná hala u ZŠ Palachova, kde je pěkná tribuna k sezení a také prostor pro diváky přímo na ploše, který chceme věnovat VIP divákům. Budeme mít 3 druhy permanentek, vedle standardní permanentky také permanentku pro mládež a VIP permanentku, která bude umožňovat držiteli nejen sezení na ploše a vstup do salonku VIP, ale obdrží i klubový dárek a bude mít možnost proniknout i do dalších prostor haly, bude se moci účastnit tiskové konference po zápase a rozhovorů s hráčkami a trenéry. Jednorázové vstupenky na jednotlivý zápas budou rozděleny také do těchto tří kategorií a držitele VIP vstupenky na zápas budou pro tento zápas čekat podobné priority jako držitele VIP permanentky.

Podařilo se nám také získat nové partnery klubu, postupně je budeme představovat. Produkty některých z nich budou nesporně zajímavé i pro naše diváky.

Samozřejmě zůstává náš oblíbený poločasový program vedený naším moderátorem Petrem Čeňkem. Diváci si také budou moci zakoupit klubové předměty v klubovém stánku.

Chystáte nějaké před sezónní představení týmu pro média, diváky a další brandýské osobnosti, případně firmy?

Ano, chystáme, samozřejmě. Bude to ve druhé polovině září. Akci jsme původně chtěli udělat v nové hale, ale vzhledem ke zmíněným potížím proběhne toto setkání ve Sportcentru, jehož vedení nám vyšlo vstříc.

Srdečně zveme sponzory, partnery, média i naše fanoušky – přijďte, dozvíte se plno zajímavých novinek!

Kdy začíná mistrovská sezóna?

Start do sezony nebude lehký, protože první zápasy odehrajeme u soupeřů, vzhledem k posunu otevření naší haly.

Mistrovská sezona začíná 1. turnajem CEWL v zahraničí, který se uskuteční 28.-29. září. Domácí soutěž začíná ve středu 2. října, kdy zajíždíme do Ostravy.

Další dva zápasy ŽBL budeme muset odehrát také venku, a to 5.10. v Hradci Králové a 11.10. v Trutnově. Zrovna tyhle tři týmy budou těmi, se kterými bychom měli hrát vyrovnané zápasy s nadějí na úspěch. A zrovna všechny tyhle tři utkání musíme vzhledem k posunu otevření haly hrát venku.

První domácí zápas bude tedy 19. října, od 17:00 v nové hale Palachova. A bude to pěkně ostrá domácí premiéra – čekají nás Žabiny Brno, loni stříbrný tým a letošní kvalifikant o Euroligu.

Chcete ještě něco dodat?

Mým největším přáním je, abychom předváděli pěkný basket, který do nové haly přiláká co největší množství diváků.

Také věřím, že se nám podaří získat další sponzory a partnery. Hrát nejvyšší soutěž, k tomu evropskou soutěž a mít ambice na playoff není snadné.

Věříme také v podporu Města Brandýs, vloni jsme udělali městu Brandýs n.L.-Stará Boleslav velké jméno ve sportovních kruzích, bylo o nás slyšet v televizi, rádiu, novinách i na internetu. A letos přidáváme evropskou soutěž!

Díky nové hale budeme také moci vysílat nejen internetové, ale i televizní přenosy z Brandýsa. Vysílat bude TV NOVA Sport 1, a první televizní zápas bude v neděli 15. prosince od 10:30, kdy hrajeme proti Trutnovu.

Další specialitkou bude tzv. „Vánoční speciál“ („ŽBL Christmas Special“) : v neděli 29. prosince se od 10:30 střetneme s eurocupovými Levharticemi Chomutov… a TV NOVA Sport bude opět přitom!